3o Συμπόσιο Τεχνών του Δήμου Οινουσσών

 

 

«Η τέχνη δεν αφορά τους λίγους κι εκλεκτούς! Ούτε συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, στις σχολές θεάτρου και στα θέατρα της μεγαλούπολης! Η τέχνη είναι τρόπος και στάση ζωής και μπορεί και πρέπει να συμβαίνει στις πλατείες, στα χωριά και στους μακρινούς, ακριτικούς κι  απομονωμένους τόπους».

Στέισυ Λεονδή, Βασίλης Τριανταφύλλου, ηθοποιοί,  εμπνευστές ARTSYMPOSIUMOINOUSSES

Ο Δήμος Οινουσσών αναγνωρίζοντας τη εκπαιδευτική και θεραπευτική δύναμη της Τέχνης και την επίδρασή της στην κοινωνική και πολιτιστική συνοχή, ανάπτυξη και πνευματική ευεξία του τόπου υποδέχτηκε και φέτος με περίσσεια χαρά το 3ο Συμπόσιο Τεχνών [αρμονίας μείζονος] σε συνδιοργάνωση με το θέατρο NOUS Creative_Space υπό την τιμητική αιγίδα και την οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το φετινό Θερινό Σχολείο τέχνης πλαισίωσαν 34 σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, πέντε εισηγητές, τέσσερις εθελοντές σπουδαστές και ένα ολόκληρο νησί, ντόπιοι κι επισκέπτες. Στο πλευρό μας σημαντικοί κι ανεκτίμητοι χορηγοί γι’ άλλη μια φορά στάθηκαν η ΔΕΠΑΝ Α.Ε. και ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών», ενώ μέγας χορηγός μετακινήσεων ήταν η Attica Group.  Μαζί, όλοι, σαν ένα ενιαίο και πολυθεματικό σύνολο κινηθήκαμε στον παλμό και τους ρυθμούς της 7ης τέχνης για 6 ολόκληρες μέρες και νύχτες με κινηματογράφο, τηλεόραση, θέατρο, χορό και μουσική και βροντοφωνάξαμε:

«Έτοιμοι…πάμε και στοπ»!

Το πάζλ του πολυδραστικού ASO2024, 3ου Συμποσίου Τεχνών «αρμονίας μείζονος» οικοδομήθηκε σε δύο άξονες, την πολυσχιδή εκπαίδευση και την εξωστρέφεια. Με αφορμή την 7η τέχνη, οι συμμετέχοντες σπουδαστές συμμετείχαν σε όλα τα εργαστήρια και σεμινάρια συμπυκνωμένης γνώσης από κορυφαίους στο είδος τους εισηγητές: τον Γεράσιμο Γεννατά, τον Βασίλη Θωμόπουλο, τον Γρηγόρη Καραντινάκη, τον Αλέξανδρο Λαγκαδινό και τον Αλέξανδρο Μποσινάκο.

Οι μόνιμοι κάτοικοι κι οι επισκέπτες του νησιού συμμετείχαν δωρεάν σε παράλληλες δράσεις, workshop, δρώμενα, θεατρική παράσταση αλλά και συναυλία.  Το φετινό πρόγραμμα οργανώθηκε σε δύο μέρη: τα καθημερινά εντατικά σεμινάρια και τις πρόβες έως και τις 17:00 και εν συνεχεία το βράδυ με τις ανοιχτές παράλληλες δράσεις από τους συμμετέχοντες σπουδαστές κι εισηγητές [με και για] το κοινό.

Η αυλαία του ASO2024 άνοιξε από το (k)oinousses project ένα συμπεριληπτικό σωματικό δρώμενο, αφιερωμένο στο σώμα και την δύναμη της ομάδας και της στιγμής, που έλαβε χώρα στο λιμανάκι του νησιού από τις σπουδάστριες και συμμετέχουσες ηθοποιούς και χορεύτριες Ματίνα Καιάφα και Σοφία Καλαμάκη. Οι δράσεις συνεχίστηκαν με τη θεατρική παράσταση- performance «Ομήρου Ιλιάς, Ραψωδία Γ», που «ανέβηκε» στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου σ’ ένα γραφικό κι επιβλητικό φυσικό σκηνικό με εισηγητή τον Γεράσιμο Γεννατά στην αφήγηση και την σπουδάστρια-συμμετεχούσα ηθοποιό Μάρια Φλωράτου στα ηχοτοπία.

Με απλότητα συνδυάστηκαν εκρηκτικά η γραφή του Ομήρου και η μουσική και μας ταξίδεψαν στην μακρινή Τροία την μοιραία περίοδο του πολέμου για να θέσουμε και εμείς το αέναο ερώτημα «ποιος κάνει τον πόλεμο». Συνεχίσαμε με την παραθαλάσσια ανοικτή συναυλία, αφιερωμένη στα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, από όλους τους συμμετέχοντες σπουδαστές, σε ενορχήστρωση του εισηγητή Αλέξανδρου Μποσινάκου στην πλατεία του Ναυτικού Ομίλου. Η μουσική αυτή βραδιά στήθηκε κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού μέρους του Συμποσίου από τους σπουδαστές υπό την καθοδήγηση του εισηγητή τους.

Με δεξιότητα και μαεστρία η ομάδα κατάφερε να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε γνώριμα μουσικά «μονοπάτια» όπως «Του αγοριού απέναντι», «Αν», «Αυτή η νύχτα μένει», «Τράβα μπρος» κ.α. Σημαντική και σ’ αυτήν την βραδιά ήταν η συμβολή του μπουζουκιού από τη δική μας την Αιγνουσιωτίνα Αναστασία Βογιατζή, ενώ στο πιάνο καθόταν η καταξιωμένη μουσικός κι ηθοποιός Αλεξάνδρα Ρόθου και στο καχόν ο ξεχωριστός Alex Sabbag. Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές, σιγοτραγούδησε μαζί τους κι απόλαυσε τη βραδιά. Tο τελευταίο βράδυ του ASO2024 οι σπουδαστές κι ο εισηγητής Γεράσιμος Γεννατάς επιφύλαξαν μια devised performance-έκπληξη στον κεντρικό λιμένα, λίγο πριν από τον κατάπλου του πλοίου «Nissos Samos». Συμμετείχαν όλοι οι σπουδαστές και οι εισηγητές.

Άξια αναφοράς ήταν η σημαντική συμβολή της ομάδας των εθελοντών, που βοήθησαν, ώστε όλο το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία, αλλά και των τοπικών αρχών, που ήταν στο πλευρό μας. Θερμές ευχαριστίες στους Αντιδημάρχους Λάμπρο Σκούφη, Κώστα Λεονδή , Ευγενία Χαλκιά και στον Σύνδεσμο Ναυτιλίας και Παιδείας, αλλά και σε όλους κι όλες, δημοτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στην καθαριότητα, ηχοφωτιστική κάλυψη, catering κι αφανείς ήρωες, που αποτέλεσαν και αποτελούν την καρδιά του ARTSYMPOSIUMOINOUSSES.

Επί 6 ημέρες οι ακριτικές Οινούσσες αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσής, της ανάσας, της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής και κοινωνικής συνδιαλλαγής  τόσο των σπουδαστών κι εισηγητών όσο και των ντόπιων κι επισκεπτών του νησιού. Έτσι με την φετινή ομάδα συμμετεχόντων, σπουδαστές από την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Θράκη, την Κρήτη, την Κύπρο και την πρωτεύουσα, αλλά και μέσω των παράλληλων δωρεάν συμπεριληπτικών δράσεων, που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του 3ου Συμποσίου Τεχνων του Δήμου Οινουσσών  το μήνυμα του ARTSYMPOSIUMOINOUSSES θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κι εμείς θα επιμένουμε να κάνουμε τέχνη στην εσχατιά του Αιγαίου, στις απαρχές της Ευρώπης. Στην τελευταία παράλληλη δράση του ASO2024 όλοι μαζί δώσαμε μιαν υπόσχεση: του χρόνου ν’ ανταμώσουμε στο 4ο Συμπόσιο Τεχνών του Δήμου Οινουσσών.

 

“Ερχόμαστε από μακριά…

Κωπηλατώ,

Χτυπώ τα χέρια μου σαν τα κουπιά,

Αέρας είμαι και νερό

και είμαι εδώ!

Είμαι εδώ,

 σε κοντινό”

Σχετικές δημοσιεύσεις